Liberadzki: Oczekuję, iż zdolność inwestycyjna Unii jako całości będzie rosnąć

Mamy bardzo dobre sprawozdanie, z którego rysuje się następujący obraz – zdrowa instytucja; zorientowana na tzw. „performance orientation” (zachęcanie do i nagradzanie za innowacyjność, wysokie standardy i poprawę wydajności – red.); funkcjonująca tak, aby osiągnąć cele, które sobie stawiamy jako Unia Europejska, a jednocześnie łączy to z bardzo dobrym funkcjonowaniem w charakterze banku inwestycyjnego. To jest dla nas bardzo ważne.

Wyrażam zadowolenie, iż rzeczywiście Europejski Bank Inwestycyjny wspiera rozwój gospodarczy – wzrost, jak i rozwój. Wyrażam duże oczekiwania, że po połączeniu środków Europejskiego Funduszu na Rzecz Inwestycji Strategicznych oraz Europejskiego Banku Inwestycyjnego, uda się przyciągnąć źródła prywatne, co uruchomi „blended finance” (finansowanie mieszane ukierunkowane na zrównoważony rozwój) i to wszystko sprawi, iż zdolność inwestycyjna Unii jako całości będzie rosnąć.

W roku 2017 odnotowuję większą poprawę równowagi geograficznej, ale zwracam się do pana prezesa Wernera Hoyera, aby w ramach doradztwa EBI edukować z zakresu wykorzystania nowych instrumentów finansowych, zwłaszcza w tych państwach, które nie są aż tak doświadczone z ich korzystania.

Prof. Bogusław Liberadzki wystąpienie w debacie "Sprawozdanie roczne z kontroli działalności finansowej EBI w 2017 r." 16 stycznia 2019 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!